Nasze gotowanie
Za nami kolejne spotkanie w ramach projektu „Nasze Kompetencje Nasze Szanse – Podnoszenie Zaradności Osobistej i Społecznej Osób z Niepełnosprawnością Złożoną”. Tym razem po części integracyjno-motywacyjnej uczyliśmy się gotować, co również sprzyjało wzajemnemu poznawaniu się. Zaczęliśmy od przyrządzenia pysznej sałatki z kurczaka, ryżu, ananasów i sera żółtego, której większość z nas jeszcze nigdy nie jadła. W czasie, gdy sałatka nabierała smaku w lodówce, zabraliśmy się za przygotowanie kanapek – do wyboru na ciepło lub zwyczajnie. Potem jeszcze wymyślne koreczki i dipy, czyli sosy do koreczków lub kanapek. Ciekawym elementem było wycinanie ozdób z warzyw. Niestety zostały one tak szybko skonsumowane, że nie doczekały się uwiecznienia na zdjęciach. Zajęcia upłynęły w przyjemnej atmosferze. Sprawiedliwy podział obowiązków sprawił, że każdy miał pełne ręce pracy. Jedni kroili, drudzy mieszali, a jeszcze inni zajmowali się nakrywaniem do stołu i sprzątaniem. Wszyscy się najedli dowoli tak, że aż nie chciało się wracać do domów.
Projekt Współfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych za pośrednictwem Województwa Pomorskiego